Rekonstrukce-vily-late.jpeg

Profesionálové podporují sušené latě

Na jaře 2023 byly sušené latě pro většinu českého trhu novinkou, na niž i mnoho profesionálů pohlíželo s notnou dávkou obezřetnosti hraničící s nedůvěrou. O rok později se situace výrazně změnila. Díky spolupráci s našimi partnery, kteří se zaměřují nejen na prodej, ale i na vzdělávání trhu, jsme měli možnost si promluvit s desítkami odborníků pracujícími na střechách. Jejich reakce i zkušenosti byly velmi pozitivní.

 
Je třeba se vzdělávat a myslet na své zdraví 

Jak poznamenal pan František Voldřich z PVP střechy s.r.o., je důležité se stále vzdělávat a sledovat trendy v oboru. Sám pracoval vždy s impregnovanými latěmi a považoval je za samozřejmou součást střechy. Zároveň však používá kvalitní německé fólie DELTA, které podmiňují svou mimořádnou 30letou záruku právě absencí impregnace. Kombinace této záruky a výhod sušených latí je pro něj jasnou motivací, aby je vyzkoušel.

PVP střechy s.r.o.: Je třeba se vzdělávat, i když jste v oboru řadu let

Kromě větší rozměrové přesnosti a nízké váhy je pro střechaře důležitým argumentem i absence chemických látek. A to nejen s ohledem na životní prostředí či záruky na další komponenty střechy, ale i na vlastní zdraví. Pan Josef Vachule ze Střechy ČR s.r.o. dokonce plánuje zakomponovat do smluv, že on a jeho tým s impregnovanými latěmi pracovat odmítají. Tento postoj je prozatím známý převážně u našich německých sousedů.

Tým Střechy ČR s.r.o. se odklání od používání impregnovaných latí, i kvůli vlastnímu zdraví

 
Sušené latě jsou tématek konferencí i školení

Kolem tématu sušených latí se v Česku postupně utváří komunita lidí, kteří vkládají svůj čas a energii do rozšiřování povědomí o tomto produktu. A to i v případě, že s jejich prodejem nejsou spojeni. Velmi si v tomto vážíme podpory společnosti Dörken, která jim vyčlenila prostor v rámci svého populárního DELTA fóra.

Mezi témata, která se rozhodli sdílet se svými zákazníky, zařadil latě i tým firem Střechy Fous s.r.o. a BIOS s.r.o. Pro část jejich zákazníků jsou sušené latě novinkou a obávají se, zda budou investoři akceptovat cenový rozdíl přibližně 15% ve srovnání s impregnovanými. Jiní, jako například Petr Klabouch z Gradia s.r.o., který je aktivní i v Cechu klempířů, pokrývačů a tesařů ČR, je již na svých stavbách používají a doporučují i kolegům z oboru.

Gradia s.r.o. používá sušené latě a doporučuje je i kolegům

K sušeným latím se nepřiklání jen firmy s dlouhou tradicí a léty praxe v oboru, jako výše zmínění. Fandí jim i mladší řemeslníci, kteří sledují vývoj stavebnictví nejen na českém trhu, ale i v dalších evropských zemích. Jedním z nich je i Michal Čermák, který vedle práce na střechách spravuje i facebookovou stránku Střechy, pergoly, terasy. „Hřebíkovačkou je potřeba se trefit doprostřed a ideálně si zaříznout konce, aby nepraskaly, ale jinak je práce se sušenými latěmi skvělá, i díky tomu, že jsou lehčí, doplňuje Čermák.

Facebooková stránka Michala Čermáka Střechy, pergoly, terasy

 
Desítky tisíc m3 dřeva a tisíce litrů zbytečné chemie 

Ačkoliv se latě mohou zdát z pohledu celkové stavby či rekonstrukce jako podružný produkt, jsou jedním z nejvíce prodávaných druhů řeziva a ročně se jich v České republice použijí minimálně vyšší desítky tisíc m3. Toto kromě jiného znamená tisíce kilogramů koncentrovaného impregnačního roztoku, který při nedodržení technických postupů může skončit i spláchnutý do půdy. Buďme součástí dalšího kroku k udržitelnému stavebnictví.

Fotogalerie