DSC00995.jpeg

Latě - okrajové téma, které si zaslouží pozornost

Sušené latě se mohou jevit jako okrajové téma. Pro všechny zúčastněné. Architekt i projektant řeší množství detailů i zásadních rozhodnutí. Investor je zavalen tématy, o jejichž existenci neměl doposud ani ponětí. A stavební firma se pokouší najít balanc mezi požadavky a rozpočtem. Laťování je součástí většiny střech a odvětraných fasád (či interiérů, do nichž je zapojená suchá výstavba). Zejména na střechách jsou často vidět impregnované latě. Trend, který k nám, společně s tlakem na rychlost výstavby, dorazil v 80. letech a na českých stavbách se stále drží. Ačkoliv třeba v Německu či Rakousku se s impregnovanými latěmi již téměř nesetkáme.

Ten stejný investor či architekt, který bez povšimnutí dovolí použití impregnovaných latí, přitom často vnímá udržitelnost jako důležité téma. Třídí odpad, občas podpoří ekologické zemědělství nebo dá přednost udržitelnějšímu produktu. Dělá svůj malý krok směrem k ochraně přírody. Většina rodinných domů, či rekreačních objektů s šikmou střechou, vyžaduje laťování. Při stavbě nebo rozsáhlejší opravě střechy bývají obvykle použity nové latě. Pokaždé se jedná o 2-3 m3 dřeva a pokud je impregnované, nese s sebou také 2-3 litry koncentrované impregnační látky.

Může to být ale také jinak. Tato chemická látka se vůbec nemusí vyrobit, nemusí se řešit riziko jejího prosáhnutí do půdy nebo to, že by při dešti poškodila střešní fólií a umožnila její protečení. Prostě se může použít sušená lať. Certifikovaná, rozměrově přesnější a ohleduplnější k přírodě i lidem, kteří s ní přijdou do kontaktu.

Ve spolupráci s přílohou Dům a Bydlení  Deníku Právo jsme dále pracovali na šíření povědomí o sušených latích mezi lidmi, kteří řeší renovaci či stavbu domu. Nejvíce pozornosti jsme zaměřili na červnové číslo o Dřevostavbách. Abychom usnadnili práci architektům a projektantům, jsou nyní sušené latě i součástí BIM Tech.

Fotogalerie