Depositphotos-219565138-XL.jpeg

Jsou suché latě tématem i pro architekty?

Architekti, jejich vize i konkrétní návrhy, představují jednu ze základních součástí staveb, ať už těch nově vznikajících či renovovaných. A právě proto mohou být i spoluhybateli významných změn a posouvat stavebnictví směrem k větší udržitelnosti. Například prof. Michal Šourek, zakladatel studia MS Architekti, zmiňuje, že od doby, kdy v roce 2012 navrhli první velký bytový komplex v pasivním standardu, považují již toto za samozřejmé a motivují investory stavět energeticky udržitelnější stavby. Stejně tak se mohou architekti podílet na posunu českého stavebnictví od impregnovaných směrem k sušeným latím.

Znáte z EARCH

Ve spolupráci s týmem Rethink Architecture jsme oslovili několik architektů, abychom zjistili, jaký postoj mají k latím a jejich užívání. Potvrdilo se nám, že pro většinu z nich představují latě zcela neznámé téma, o němž doposud vůbec neuvažovali, že by mělo spadat do jejich kompetence. Zajímavé nicméně je, že ti, kdo sušené latě znají a ví o jejich výhodách, tak je zároveň doporučují používat a uvádějí v projektech – zvláště pokud jsou si vědomi rizik, která představují impregnační látky pro některé druhy střešních fólií.

Obecně měli oslovení architekti k latím mnoho dotazů, které jsme doplnili do naší sekce častých otázek a odpovědí (zde). Jednalo se například o rozdíly mezi KVH a sušenými latěmi, možnosti použití v různých typech konstrukcí nebo témata certifikace, norem a odolnosti latí. Spolupráce s architekty, zvláště pak těmi, kteří se zajímají o udržitelnou výstavbu, je v mnoha ohledech velmi zajímavá a určitě se jí budeme dále věnovat a Vy si můžete prozatím přečíst třeba článek, který jsme ve spolupráci s Rethink Architecture připravili pro EARCH (zde).