Depositphotos-80940246-XL.jpeg

3 důvody proč už nepoužívat impregnovanou lať

Důvodů, proč používat sušené latě je mnoho, stejně jako u jiných součástí stavby je však čistě na Vás, zda se je rozhodnete využít, ať už pro Vás hraje roli udržitelnost, rozměrová přesnost či nižší váha materiálu. Existuje však i několik důvodů, proč dále nepracovat s impregnovanými latěmi, bez ohledu na to, zda se je nahradíte mokrým řezivem, KVH hranoly nebo suchými latěmi od nás či dalších výrobců, kteří se postupně na našem trhu objevují.

  1. Látky obsažené v impregnaci mohou výrazně poškodit střešní fólie a v případě polypropylenových, které jsou v Česku nejrozšířenější, dokonce vést ke ztrátě vodotěsnosti použité membrány, snížení mechanických vlastností a životnosti membrány. Na problém upozorňují akademici i někteří výrobci membrán (článek ZDE).
  2. Impregnační látky při splachu kontaminují půdu v okolí místa skladování či v okolí stavby (pokud například zmokne laťování bez krytiny).
  3. Při práci i jiném kontaktu s chemicky impregnovaným dřevem by měly být používány náležité ochranné pomůcky, aby se zabránilo vlivu těkavých látek na lidské zdraví. Právě hygiena práce a ochrana zdraví zaměstnanců jsou jedním z důvodů, proč některá české firmy již odmítají s impregnovanými latěmi pracovat (článek ZDE).

Impregnované latě jsou v Česku někdy považovány za záruku kvalitně provedené stavby, i když naprosto neopodstatněně. Například společnost Dörken, jeden z předních výrobců hydroizolačních membrán, naopak podmiňuje svou mimořádnou záruku tím, že ve skladbě střechy nebude použito impregnované dřevo. V Německu je použití impregnovaných latí již zakázáno, v Rakousku jsou mimořádně vzácné, a i v českém prostředí normy upřednostňují konstrukční ochranu před chemickou, což v souvislosti s latěmi zdůrazňuje i Dřevařský ústav: „Dobře provedená střecha impregnaci nepotřebuje a v případě špatně provedené střešní konstrukce platí, že ji impregnace nezachrání.

Více informací o suchých latích   Kde koupit suché latě   Zajímavé články

 

 

 

 

 

Fotogalerie